Witaj w COSTA COFFEE!


Czy zastanawiałeś się kiedyś, co sprawia, że chcesz wracać do swoich ulubionych miejsc? Czasem jest to smak, który jest absolutnie wyjątkowy i wiesz, że nigdzie indziej takiego nie znajdziesz. Czasem jest to klimat miejsca, które poprzez swoją atmosferę sprawia, że czujesz się tam po prostu dobrze, jak u siebie. Czasem po prostu sentyment powoduje, że kierujesz swoje kroki do miejsca, z którym wiążesz swoje wspomnienia i pozytywne skojarzenia.

COSTA COFFEE daje mnóstwo powodów do powrotów. Serwuje swoim Gościom legendarną mieszankę kawy – Mocha Italia, której smak i aromat przyciąga miliony miłośników kawy w 33 państwach na świecie. Nasze kawiarnie to również dogodne lokalizacje oraz przestronne i nowoczesne wnętrza, w których każdy znajdzie idealne miejsce dla siebie.

Wszystko to jest dla nas bardzo ważne, natomiast to jeszcze nie wszystko. Za naszym sukcesem stoją LUDZIE, którzy z nami pracują.
To ponad 30 000 osób we wszystkich naszych kawiarniach na świecie. To ludzie, którzy swoją osobowością oraz profesjonalizmem podbijają serca naszych Gości, codziennie dostarczając im tysiące uśmiechów, serwując im miliony filiżanek ich ulubionej kawy oraz budując niepowtarzalną atmosferę w kawiarniach.
Nasz zespół jest jak mieszanka naszej kawy – jest tajemnicą naszego sukcesu, złożony z wyjątkowych ludzi, tworzy kompozycję idealną. Każdy z nas wnosi swoją indywidualność, a jako zespół stanowimy doskonałą jakość. Łączy nas pasja do kawy i gotowość do podejmowania nowych wyzwań. Jesteśmy jak każda filiżanka kawy serwowana w naszych kawiarniach – wyraziści, emanujący radością i niezawodni…aż się chce wracać.

 

Dołącz do nas i pozwól zabrać się w pełną aromatów podróż do świata kawy, w którym praca w życzliwym i przyjaznym zespole pozwala realizować pasje i rozwijać talent!

Poznaj naszych ludzi

Dominika Łuczyńska
Pracownik prowadzący zmianę w kawiarni

Na jakim stanowisku rozpoczynałaś tutaj pracę i czym zajmujesz się dzisiaj w kawiarni COSTA COFFEE?

Pracę rozpoczęłam w 2011 roku, a w kwietniu 2013 roku poprowadziłam swoją pierwszą zmianę.
W niedługim czasie dołączyłam do zespołu pracującego nad projektem rebrandingu naszych kawiarni na markę COSTA COFFEE. Z grupą innych osób z naszej firmy stworzyliśmy zespół, który był zaangażowany w przygotowanie naszych kawiarni do wprowadzenia standardów marki COSTA COFFEE. Dzisiaj w mojej kawiarni prowadzę zmianę i jestem w trakcie projektu przygotowującego mnie do roli Barista Maestro.

Co sprawia Ci najwięcej przyjemności w pracy?

Największą radość w pracy sprawia mi kontakt z Gośćmi. Trzy lata mojej pracy tutaj pozwoliły mi poznać wielu ciekawych ludzi. Największą radość sprawiło mi, kiedy Goście w mojej kawiarni ucieszyli się z mojego powrotu po mojej dłuższej nieobecności.

Co było dla Ciebie największym wyzwaniem i największym sukcesem?

Wyzwaniem była dla mnie na pewno praca w zespole odpowiedzialnym za wprowadzenie marki COSTA COFFEE, ponieważ wiedziałam, że nasza rola wiąże się z dużą odpowiedzialnością. Chciałam w tej roli być dla innych wzorem. Sukcesem jest dla mnie każdy dzień, bo praca tutaj dużo mnie uczy.

Jakie możliwości rozwoju mają osoby pracujące w COSTA COFFEE?

Możliwości rozwoju w COSTA COFFEE są duże – przykładem są dla mnie kierownicy prowadzący zmiany i kierownicy naszych kawiarni. Wystarczy być cierpliwym, wytrwałym, uczyć się i rozwijać.


Alicja Gogulska
Menedżer kawiarni COSTA COFFEE
w Manufakturze, Łódź

Na jakim stanowisku rozpoczynałaś tutaj pracę i skąd pojawił się u Ciebie pomysł, aby aplikować do COSTA?

W firmie pracuję już ponad dwanaście lat. Moja kariera tutaj zaczęła się bardzo niewinnie. Kiedy studiowałam, praca miała być dla mnie dodatkowym zajęciem. Okazało się, że świetnie komponuje się ze studiami. Elastyczny grafik i fajna, przyjacielska atmosfera sprawiły, że po prostu chciałam tu pracować nawet po zdobyciu dyplomu. W pracy nawiązałam również kilka przyjaźni, które przetrwały próbę czasu.

Na jakim stanowisku dzisiaj pracujesz i czym się zajmujesz?

Firma dała mi również możliwość rozwoju. Pracę zaczęłam jako pracownik kawiarni, ale bardzo szybko zaczęłam prowadzić samodzielnie zmiany, najpierw jako pracownik prowadzący zmianę, potem kierownik zmiany, a dziewięć lat temu rozpoczęła się moja przygoda i praca na stanowisku kierownika kawiarni. Brałam również udział w eliminacjach do Mistrzostw Baristów, w których zajęłam II miejsce. Byłam trenerem, szkoliłam nowych pracowników i baristów.

Jako kierownik kawiarni codziennie pracuję z moim zespołem, obsługuję Gości, witam ich uśmiechem i polecam nasze produkty. Buduję zespół i motywuję do pracy. Biorę udział w różnych projektach firmowych, co daje mi dodatkowy motor do działania, rozwija i poszerza perspektywę.

Co było dla Ciebie największym wyzwaniem i największym sukcesem?

Lubię wyzwania i nie boję się zmian. W tej chwili prowadzę dwie kawiarnie. Pogodzenie tego z wychowywaniem dwójki dzieci jest dla mnie ogromnym sukcesem.

Co sprawia Ci najwięcej przyjemności w pracy?

Największą przyjemność sprawia mi praca z ludźmi, bycie z nimi, współistnienie, a także, a może przede wszystkim, kontakt z Gośćmi. Często inspirują mnie do działania i dają siłę do dalszej pracy. Lubię z nimi rozmawiać i myślę, że z wzajemnością.

Czym Twoim zdaniem powinny wyróżniać się osoby, które chciałyby pracować w COSTA?

Ludzie, którzy kochają kawę, kontakt z ludźmi, cenią sobie miłą, przyjazną atmosferę, nie boją się wyzwań, a dzięki elastycznemu grafikowi chcą połączyć studia z pracą, uwielbiają się uśmiechać, na pewno znajdą w COSTA swoją wymarzoną pracę.


Dariusz Pieczara
Kierownik zmiany w kawiarni COSTA COFFEE na Rynku Głównym w Krakowie, zwycięzca konkursu Barista of the Year 2014

Skąd pojawił się u Ciebie pomysł, aby aplikować do COSTA?

W firmie pracuję już prawie cztery lata. Rozpoczynałem pracę jako pracownik kawiarni. Pomysł powstał, kiedy uczyłem się w szkole gastronomicznej, tam wpadło mi do głowy że mogę pracować w kawiarni. Dziś pracuję na stanowisku kierownika zmiany, to oznacza więcej obowiązków, bo poza pracą za barem, trzeba dołożyć do tego kilka rzeczy biurowych.

Co sprawia Ci najwięcej przyjemności w pracy?

Najwięcej przyjemności w pracy sprawia mi kontakt z Gośćmi, oraz to, że mogę przekazać Gościom odwiedzającym naszą kawiarnię kawałek mojej pasji zamknięty w kubku kawy.

Co było dla Ciebie największym wyzwaniem i największym sukcesem?

Największym wyzwaniem, a zarazem moim największym sukcesem był dla mnie udział w Mistrzostwach Barista of the Year. W 2014 roku zdobyłem Mistrzostwo Polski, a na Mistrzostwach Europy nagrodę za najlepszego drinka kawowego!

Jakie możliwości rozwoju mają osoby pracujące w COSTA?

W COSTA mamy przejrzystą ścieżkę kariery, którą każdy może podążać. Każdy z nas może się tu uczyć i rozwijać – wszystko zależy od nas.

Czym Twoim zdaniem powinny wyróżniać się osoby, które chciałyby pracować w COSTA?

Jest to praca dla osób lubiących kontakt z innymi. Osoby te powinny wyróżniać się osobowością, poczuciem humoru, a także powinny to być osoby lubiące pracę w zespole i chcące się rozwijać.

Duma, pasja, osobowość - Barista Of the Year

Nasi Bariści są mistrzami w sztuce ręcznego parzenia espresso, a ich przygoda z kawą często przeradza się w życiową pasję.
Naszą pasją jest kawa oraz dostarczanie Gościom naszych kawiarni najwspanialszych kawowych doznań. Filiżanka doskonałej kawy nie byłaby za każdym razem tak perfekcyjnie przyrządzona, gdyby nie nasi Bariści.

Nasi Bariści są znawcami idealnego smaku, ekspertami w swojej dziedzinie i ambasadorami naszej organizacji i naszych marek.
Barista Of the Year to corocznie organizowany konkurs, podczas którego poszukujemy największych talentów wśród siedemnastu tysięcy Baristów COSTA COFFEE na całym świecie. Podstawowymi kryteriami oceny uczestników turnieju są ich umiejętności techniczne, sposób prezentacji napojów oraz osobowość. Istotnym elementem jest pasja do wykonywanej pracy. Zwycięzca rywalizacji otrzymuje tytuł Champion of Champions. Konkurs jest hołdem oddawanym Pracownikom oraz celebracją sztuki parzenia kawy. Dzięki organizacji konkursu utrzymujemy najwyższe standardy pracy w naszych kawiarniach, wierząc, że kawa jest nie tylko napojem, ale prawdziwą życiową pasją.

W roku 2015 odbyła się już 10. Jubileuszowa edycja konkursu. Najlepszą baristką w Polsce została Sara Kohnke z Torunia. Zwyciężczyni Finału Krajowego Mistrzostw „Barista of the Year 2015” zachwyciła jurorów ogromną wiedzą, pasją, zamiłowaniem do kawy oraz unikalnym połączeniem aromatów: figi, porzeczki, suszu, czarnego bzu i kawy. Przed laureatką – kolejne baristyczne wyzwanie. Torunianka będzie reprezentować Polskę w Finale Europejskim „Barista of the Year 2015”, gdzie zawalczy o możliwość udziału w Światowym Finale Champion of Champions w Londynie.

Przygoda Sary z kawą zaczęła się niepozornie, choć umiejętność degustowania i świadomego dobierania smaków to - jak sama mów - dar. Nęciła ją kultura picia kawy, fascynowało kunsztowne przyrządzanie i zaskakiwała różnorodność smaków. Czując głód wiedzy, postanowiła rozpocząć pracę, jako baristka. Przed ekspresem do kawy stanęła jednak dopiero rok temu w toruńskiej kawiarni. Dzięki profesjonalnemu przeszkoleniu, poznała tajniki kompozycji kawowych i na dobre rozmiłowała się w aromacie „małej czarnej”. Torunianka bardzo świadomie podeszła również do konkursowego zadania na stworzenie własnego napoju.

Kompozycję z suszonych kwiatów i owoców Sara zaparzyła w aeropressie, zadziwiając tym członków jury.
Dzięki wykorzystaniu urządzenia wydobyła pełen aromat wszystkich składników. Do tego już tylko podwójne starannie parzone Espresso, lód i przepis na sukces gotowy! Zwyciężczyni postawiła na drink serwowany na zimno nieprzypadkowo. Chciała bowiem, by pod wpływem stopniowego smakowania i ciepła wydobywały się kolejne bukiety smakowe – najpierw słodycz, potem lekka kwaskowość, a na końcu - nutka goryczy.

Jak pracujemy? - Nasze wartości

Pracujemy z pasją i wierzymy, że jesteśmy najlepsi w tym, co robimy. Mamy najlepszą kawę, świetnych Baristów i doskonałych specjalistów w centrum wsparcia. Razem tworzymy najbardziej uwielbianą markę kawową na świecie, wywołując uśmiech na twarzach nas wszystkich – naszych Gości, Pracowników i Inwestorów.

To tutaj uśmiech i pasja do kawy, w połączeniu z naszymi wartościami, czyli szczerością, pewnością i zobowiązaniem, są naszym głównym motorem do działania, a tym samym pozwalają nam budować wyjątkowe miejsce pracy.

Jesteśmy zespołem, który stawia na otwartą komunikację, wzajemny szacunek oraz odpowiedzialne podejście do tego, co robimy. Zależy nam, aby każdy z nas mógł czerpać satysfakcję ze swojej pracy, dając jednocześnie gwarancję jej najwyższej jakości.

Jesteśmy w mediach społecznościowych



facebook.com

Śledź nas na Snapchacie


facebook.com

Polub nas na Facebooku

Bądź na bieżąco ze wszystkim,
co dzieje się w świecie COSTA COFFEE


youtube.com

Dołącz do nas na YouTube

Poznaj ciekawych ludzi w naszym cyklu Chwila Moment


instagram.com

Obserwuj nas na Instagramie

Dołącz do nas na Instagramie! Gwarantujemy moc smacznych wrażeń

Instagram