Klimat

Zobowiązujemy się do ograniczenia emisji zgodnie z naukami o klimacie, aby osiągnąć poziom zerowy netto do 2040 r. 

Przeciwdziałamy zmianom klimatu, aby zachować pełną harmonię smaków świata

Rainforest Alliance coffee farmer with red coffee cherryZmiany klimatu to największe wyzwanie naszych czasów. Badania mówią jasno: aby zminimalizować szkodliwe skutki, musimy ograniczyć globalne ocieplenie do 1,5 stopnia Celsjusza.

Naszą rolą w przeciwdziałaniu zmianom klimatu jest nie tylko odważne myślenie, ale tez odważne działanie. Nadaliśmy najwyższy priorytet naszym celom – zmianom w globalnym prowadzeniu biznesu.

Nasze osiągnięcia i obietnice

Teraz

Nasza brytyjska palarnia, otwarta w 2017 roku, była pierwszą palarnią, która otrzymała certyfikat BREEM, nagradzający osiągnięcia w zakresie zrównoważonego rozwoju.

Teraz

Do 2030 roku zmniejszymy o połowę emisję CO2 w przeliczeniu na jedną kawę (w odniesieniu do 2019 roku).

Co dalej?

Do 2040 roku planujemy osiągnąć światową zerową emisję w zakresach 1, 2 i 3.

Nasza droga do zerowej emisyjności

Naszym punktem wyjścia było uświadomienie skali produkcji śladu węglowego pochodzącego z naszej globalnej działalności (w tym z naszego łańcucha dostaw). Dzięki opracowaniu mapy miejsc, z których pochodzi emisja CO2, łatwiej nam rozumieć, gdzie powinniśmy skierować naszą uwagę w najbliższych latach.

EnvironmentW marcu 2022 roku ogłosiliśmy nowe, ambitne plany redukcji emisji węglowej w skali globalnej. Naszym wstępnym celem jest zredukowanie emisji o połowę w przeliczeniu na jedną serwowaną kawę. Ten cel, który chcemy zrealizować do 2030 roku został zaakceptowany przez ekspertów z Science Based Targets Initiative. Następnym krokiem będzie kontynuacja redukcji emisji (do poziomu, jaki jesteśmy w stanie osiągnąć) oraz inwestowanie w innowacyjne programy, mające zrównoważyć niewielkie ilości emisyjne, które pozostaną. Pomoże nam to zrealizować naszą największą ambicję – zerową emisyjność – do 2040 roku.

Napędzanie zmian w naszym łańcuchu dostaw

Nasze badania w zakresie śledzenia śladu węglowego pokazały, że 95% pozastawianego przez nas śladu węglowego pochodzi z „zakresu 3”, czyli emisji z procesu uprawy, produkcji, transportu, przygotowania i konsumpcji. Oznacza to, że naszym najważniejszym zadaniem jest partnerska współpraca z dostawcami naszych najważniejszych i kultowych produktów: kawy, mleka oraz żywności.

Costa Coffee takeaway cup with milkPoprzez bliską współpracę z naszymi dostawcami i partnerami możemy osiągnąć znacznie więcej. Wiemy, że redukcja emisji z poziomu uprawy jest wyzwaniem dla właścicieli plantacji, którzy potrzebują wsparcia swoich klientów (takich jak Costa Coffee). Pozwoli im to na inwestycję w nowe wyposażenie oraz innowacje, które będą pomocne w procesie minimalizacji emisji. Rozpoczęliśmy również współpracę z organizacją Rainforest Alliance, aby w bardziej aktywny sposób redukować emisyjność spowodowaną naszym łańcuchem dostaw.